2021-02-13 08:00:33• hírek • közlemény

Az éjszaka urai: átadták a legjobbaknak járó díjakat

Február 12-én, pénteken díjazták a Szatmár Megyei Múzeum keretében működő Kulturális Turisztikai Iroda által meghirdetett „AZ ÉJSZAKA URAI” online vizuális művészeti verseny résztvevőit - tájékoztatták híroldalunkat a szervezők.

A versenyen 7-19 év közötti gyerekek és fiatalok vettek reszt, akiket két kategóriában díjaztak. Mivel a verseny témáját a Szatmár Megyei Múzeumban jelenleg is látogatható „Denevérek – Az éjszaka urai” nagyszabású, interaktív élményekkel tarkított kiállítás adta, a versenyre több mint 130 pályamunka érkezett hazánkból és külföldről. A négytagú zsűriben képzőművész, biológus és természettudományi muzeológus is volt, valamint a múzeum igazgatója, akiknek nehéz dolga volt kiválasztani a legjobb munkákat.


Mindkét kategória első helyezettjei a Rewna Prest SRL. jóvoltából egy-egy okosórát nyertek. A közönségdíj és a második, valamint a harmadik helyezett díja egy vezetett túra volt a Károlyi Kastélyban és egy családi pizza. A verseny minden résztvevője kapott két jegyet a „Denevérek – Az éjszaka urai” kiállítás megtekintésére, továbbá nyáron szerveznek egy szakértő bevonásával egy természetvédő túrát a Kossuth Kertbe, amelyre szeretettel várnak minden résztvevőt.


A verseny díjazottjai: A 7-12 évesek kategóriájában I. helyezett megosztva Póka Bálint és Rotărescu Ana, II. helyezett Ciorba Sara Alexandru, III. helyezett Menzák Péter. A közönségdíjas Sara Potra lett. A 13-19 évesek kategóriájában Seffer-Patka Pitypang lett az I. díjas, a II. díjat Cseh Virág Tünde érdemelte ki, a III. díjat megosztva Zsófia Gliguta és Revesz Alexandru Daniel Adrian kapta. A közönségdíjat Cânța Carla kapta. A díjakat a Szatmár Megyei Múzeum aligazgatója, dr. Szőcs Péter Levente adta át.


A verseny elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a denevérek védelmére, a vadvilág sérülékenységére teljesült, ahogy azt egy kedves tanárnő levelében is írja: „…utánanéztünk és sok érdekes dolgot tudtunk meg a denevérekről. Először is sok negatív mítoszt eloszlattunk, amelyek mai napig megbélyegzik és veszélyeztetik a denevéreket. Nagy hangsúlyt fektettünk a denevérek hasznosságát illetően: óriási mennyiségű rovart fogyasztanak és a trópusi denevérek végzik pl. a kakaófa beporzását, nekik köszönhetjük a csokoládét!”


"Gratulálunk a díjazottaknak és mindenkit szeretettel várunk a „Denevérek – Az éjszaka urai” kiállítás keretében is megtekinthető pályamunkák tanulmányozására" - üzenik a szervezők.


A gyerekek munkáit a Szatmár Megyei Múzeum Facebook-oldalán lehet megtekinteni.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: